poniedziałek, 30 grudnia 2013

Piotr Kołodziejczak - Kobieta Niespodzianka

Jest to moje drugie spotkanie z twórczością pana Kołodziejczaka. Jego pierwsza książka " W kajdankach namiętności" zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie i z wielkim entuzjazmem podeszłam do lektury. Choć podczas czytania moje emocje trochę przygasły, to i tym razem się nie zawiodłam.

"Kobieta niespodzianka" opowiada o zwykłej rodzinie i ich codziennym życiu. Mama - Magda, tata - Andrzej, starsza córka Basia i młodszy syn - Romek. Ale każde monotonne życie, zawsze może się odmienić.

Magda i Andrzej zaraz po tym jak się poznali podjęli decyzję o ślubie, a pomogła im w decyzji wiadomość o ciąży. Mimo upływających lat ich miłość do siebie jest wciąż taka sama jak by się dopiero poznali.

                            "No cóż, czasem tak bywa, że namiętne                                              "pospieszne" związki okazują się trwalsze 
                              niż te oparte na dłuższej, 
                                                                                     często wieloletniej znajomości i                                                                                                                    przyzwyczajeniu."

W ich życiu nie dzieje się nic nadzwyczajnego, do czasu....

sobota, 28 grudnia 2013

Podsumowanie roku 2013 :)

Muszę wszystkim podziękować za odwiedziny, komentarze i obserwację mojego bloga. Mam nadzieje, że mój blog Wam się podoba i będziecie nadal częstymi gośćmi.

Podsumowując rok 2013:

Moje odkrycia roku:
  

Książki na których się zawiodłam:













Książki wobec których mam wielkie oczekiwania:

 


A jakie jest wasze podsumowanie roku?
Jakie książki najpardziej wam się wdarły do serca?
Na jakich się zawiedliście?
Czekam na wasze komentarze!!





piątek, 20 grudnia 2013

Katarzyna Szewioła-Nagel - Mroki


Mroki, pierwsze moje skojarzenie związane z tym słowem - ciemność, zło, przerażenie.
Ale czy tak faktycznie jest w tej książce, przekonajcie się sami…

Leto jest skrytobójcą i elfem. Zawsze stroni od ludzi i nigdzie nie zagrzewa miejsca. Jego osoba jest sławna, w miastach wszyscy o nim wiedzą i nazywają go cieniem. A wszystko przez to czym się zajmuję.

Podczas jednej ze swoich wędrówek zatrzymuje się nieopodal wioski. Rano znajduje go chłop i budzi kopniakiem. Mimo niezbyt miłego zapoznania, chłop zabiera go do swojej chaty. Leto nigdy nie zaznał gościnności ani życzliwości, jest nie ufny i we wszystkim szuka podstępu. W zamian za gościnę chłop i jego żona uzdrowicielka, proszą tylko o pomoc przy złapaniu wilków, które są utrapieniem całej wioski.

Podczas marszu z innymi chłopami, by sprawdzić wnyki, natrafiają na Norę, która wypasała swoje owca, a wraca do wioska całą ubruzdana krwią.  

Nora nie jest zwykłą chłopką. Nie interesują ją kobiece czynności, woli trenować walkę mieczem i swoja sprawność fizyczną. Nie bała się powalić wilków atakujących jej owce. Jak się okazało nie były to zwykłe wilki tylko kierowane przez dzikich magów – Iluzjonistów, którzy przyszli po spłatę długu krwi, zaciągniętego przez matkę Nory.

Nora i Leto szybko się zaprzyjaźnili, a wręcz stali się dla siebie jak brat i siostra. Nie to co inne chłopki, które uganiały się za elfem.

Gdy umarł ojciec Nory, magowie wraz z wilkami powrócili. Tym razem zabili matkę Nory oraz wszystkie zwierzęta w gospodarstwie. A ojca Nory próbowali ożywić, nawet Leto o mało co nie przypłacił tego życiem. A to był dopiero początek…

Nie jest to kolejna książka z przewidywalną fabułą, bo tak w większości mają powieści fantasy. Nie jest to kolejny romans między człowiekiem a postacią fikcyjną. To pełna tajemniczości i zaskakująca nagłymi zwrotami historia, która urzeknie każdego, kto tylko otworzy i przeczyta kilka zdań lektury. Książka chwyta swoimi mackami i nie zamierza wypuścić w trakcie czytania. Choć w lekturze jest opisane wiele krwawych scen, to tylko potęguje wrażenia związane z książką. Z tą książką nie masz prawa się nudzić, przeniesiesz się w świat jakiego do tej pory nie widziałeś. Przeżyjesz szok poznając świat wykreowany przez autorkę.  Jeśli myślisz, że przewidzisz choćby jeden z momentów opisanych w lekturze, jesteś w dużym błędzie. Gwarantuje Ci to. Nie zapomnij o chusteczkach, bo łzy też się pojawią.

Książka pokazuje, że na polskim rynku jest co raz więcej, świetnych książek polskich autorów. Nie da się ukryć, że „Mroki” dorównują, a nawet przewyższają swoim poziomem bestsellerowe powieści zagranicznych autorów.

Język zawarty w książce jest prosty i bardzo opisowy. Dzięki temu wręcz czuje się ten zapach lasu, który rośnie nieopodal wioski oraz słyszy się szum płynącego potoku. A bohaterowie stają się bardzo przystępni.

Bohaterowie również są dokładnie opisani nawet w najmniejszym szczególe, dzięki temu można jeszcze bardziej się z nimi zżyć. A postać głównego bohatera od bezdusznej zimnej osoby z czasem nabiera pozytywnych cech charakteru, które w nim drzemały i sam nie wiedział o ich istnieniu.  Zresztą nie jest jedyna zmiana w charakterze  jednego z bohaterów. Jedni ukrywają coś przed innymi, a są pozornie wylewnymi osobami nie mającymi nic do ukrycia, a kolejne osoby przechodzą na mroczną stronę swojej osobowości..
Szczerze nie mogę się już doczekać kiedy przeczytam kolejną część, bo jedyne co mogę zarzucić tej książce to, to że tak szybko się skończyła i jest mi mało.. Ale zawsze to co dobre szybko się kończy.

Moja ocena 10/10
Wydawnictwo: Wydawnictwo Gremlinz
Data wydania: 6 grudnia 2012
Gatunek: fantastyka, fantasy
Typ: ebook




Ta recenzja bierze udział w akcji "Polacy nie gęsi i swoich autorów mają"



wtorek, 17 grudnia 2013

Suzanne Collins - Igrzyska Śmierci


Aż wstyd się przyznać, ale dopiero teraz przeczytałam "Igrzyska śmierci". Wcześniej już
zdążyłam przeczytać, kolejne tomy i obejrzeć film.
Pokusa sięgnięcia po kolejne części była większa, niż chęć przeczytania pierwszej części. I bardzo żałuje, że nie zaczęłam tak jak 
powinnam...

Mimo, że wszyscy znają tą trylogię, postaram się zachęcić, wszystkich tych, co do tej pory nie sięgnęli po książkę. Z całą pewnością, jeszcze się takie osoby znajdą.

Szesnastoletnia Katniss Everdeen ma ciężkie życie. Po śmierci ojca jest głową rodziny, musi opiekować się młodszą siostrą oraz matką. Codziennie musi im zapewnić wyżywienie, co nie jest łatwe.
Prim ma przed sobą swoje pierwsze dożynki. Co roku z każdego z dwunastu dystryktów, są losowani dwaj trybuci. Dwudziestu czterech trybutów staje w walce na śmierć i życie w „Głodowych igrzyskach” – tylko jeden z nich może zwyciężyć.
Pech chciał, że to właśnie mała Prim zostaje wylosowana. Katniss postanawia ratować siostrę i zgłasza się na ochotnika. Drugim wylosowanym trybutem zostaje Peeta Mellark.
Za nim wejdą na arenę mają kilka dni na przygotowanie się do walki oraz zdobycie sponsorów. Wszyscy trybuci są również oceniani w skali od jeden do dwunastu. Katniss dostaje jedenaście punktów. Żaden z zawodowych trybutów tyle nie zdołał zdobyć.
Po wejściu na arenę rozpocznie się śmiertelna gra, trzeba zapomnieć o swoim człowieczeństwie i zacząć polować na ludzi jak na zwierzynę. Dla Katniss polowanie to codzienność, ale czy będzie mogła zabić dwunastoletnią dziewczynkę, która tak bardzo przypomina jej siostrę. A jak poradzi sobie Peeta?
Zawodowcy się sprzymierzą zaczną polować na dziewczynę tylko dlatego, że organizatorzy przyznali jej tak wysoką ocenę, a co gorsza Peeta, który wyznał podczas wywiadu przed igrzyskami, że jest zakochany w Katniss, będzie pomagał zawodowcom w znalezieniu jej.
Co będzie ważniejsze instynkt przetrwania czy miłość o ile jest prawdziwa?
Jakie przeszkody będzie musiała pokonać Katniss, oprócz dwudziestu trzech trybutów?
I ostatnie pytanie: Czy uda się jej przeżyć?


Mimo, że oglądałam film i wiedziałam mniej więcej co jest opisane w książce, czułam ogromny strach, jak to ja bym miała wejść na arenę. Czasami odkładałam na chwile książkę, żeby sobie przypomnieć gdzie jestem. Ale po każdym ponownym zagłębieniu się w lekturę odpływałam i na arenie zamiast Katniss, byłam ja. Nie ważne jak bardzo się starałam, nie mogłam się wyrwać z przekonania, że ja tam jestem.
Autorka świetnie opisała nawet drobne szczegóły, a nawet pokazała nam przeszłość dziewczyny, która zaważyła na jej dalszym życiu. Dla wielu postawa Katniss jak i sama jej osoba powinna być wzorem do naśladowania. Nie jest może wylewną uczuciowo osobą, co dodaje jej skromności i tajemniczości, a całość dodaje uroku powieści. W co drugiej książce nastolatki rzucają się na szyję pierwszemu lepszemu chłopakowi. A tu jest inaczej, co bardzo mi się spodobało.
Lektura ma prosty i przyjazny język. Szybko się czyta, a fabuła nie pozwala na oderwanie się od lektury. Choć spodziewałam się drastycznych opisów, dotyczących walk na arenie, autorka nam oszczędziła bardzo drastycznych opisów.
Książki nie musze polecać, ale oczywiście polecam ją każdemu i jeśli jeszcze nie zdecydowałeś się na jej przeczytanie, to nie masz na co czekać. Po prostu bierz i czytaj!


Moja ocena 10/10
Tłumaczenie: Małgorzata Hesko-Kołodzińska, Piotr Budkiewicz
Tytuł oryginału: The Hunger Games
Seria/cykl wydawniczy: Igrzyska śmierci tom 1
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 21 marca 2012
Liczba stron: 352


sobota, 14 grudnia 2013

KONKURS!!

                                        

             Czas trwania: 15.12.2013r - 31.12.2013r

Pytania:

1. Na jakim zamku został nakręcony teledysk Sylwi Grzeszczak - Księżniczka?
2. Dlaczego właśnie Ty masz otrzymać książkę?

Nagrody: 





















Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest Książka Mój Świat
2. Uczestnikiem konkursu może zostać każdy, kto spełni warunki
3. Konkurs trwa od 15.12.2013 - 31.12.2013 (do godz.23.59).
4. Aby wziąć udział wystarczy spełnić następujące warunki:
a) Posiadać adres zamieszkania na terenie Polski.
b) Odpowiedzieć prawidłowo na pytanie konkursowe:
c) Odpowiedzieć na dwa pytania:
1."Na jakim zamku został nakręcony teledysk Sylwi Grzeszczak - Księżniczka"
2."Dlaczego właśnie Ty masz otrzymać książkę?"
d) Odpowiedź na pytanie wraz z nickiem należy przesłać na adres e-mailowy:  recenzje.mystic@gmail.com
e) Są to ksiązki z mojej prywatnej kolekcji, dlatego jest tylko po jednym egzemplarzu.
f) Miło mi będzie, jeżeli dodacie mojego bloga do obserwowanych, ale nie jest to warunek konieczny. Oczywiście ten zapis nie dotyczy osób anonimowych, nie prowadzących bloga, które również mogą brać udział w konkursie.
5. Nagrodą w konkursie jest wskazana przez uczestnika jedna książka ("Przez burze ognia" lub "Przez bezmiar nocy"). Autor: Veronica Rossi (są to książki z mojej prywatnej kolekcji).
6.Nagrodzone zostaną 2 osoby!
7.Wyniki konkursu zostaną opublikowane na tym blogu, dnia 2.01.2014r.
8. Laureatów konkursu wyłonię w ciągu 2 dni. Wyborze książki dla laureatów pomogą mi koentarze pod recenzjami obu książek.
9. Zwycięzcy mają obowiązek w ciągu 3 dni roboczych od opublikowania wyników do podania swojego adresu do wysyłki, który muszą przesłać na e-mail: recenzje.mystic@gmail.com
10.Jeżeli zwycięzcy nie prześlą swoich danych adresowych tracą prawo do nagrody. Zostanie ona przyznana kolejnej, losowo wybranej osobie.

Liczę na dużą aktywność ;)

piątek, 6 grudnia 2013

Piotr Kołodziejczak - W Kajdankach Namiętności

Takie książki lubiłam czytać w wieku dorastania. Mimo, że nie jest to mój ulubiony gatunek książki
z wielkim entuzjazmem zabrałam się za czytanie. Książka ma to coś w sobie, co przemawia do Ciebie:
Przeczytaj mnie!

Justyna jest mężatką, ale nie tą z tych szczęśliwych w związku. Okłamuje swojego męża i spotyka się
z Bartkiem. Już od jakiegoś czasu regularnie zdradza swojego męża. Ostatnimi czasami ma coraz większe poczucie winy, ale nie umie z tym skończyć.

A co na to jej mąż?

W tym samym czasie ktoś morduje ludzi w dzielnicy Parkowej, tam mieszka kochanek Justyny. Kiedy pewnego dnia siedzi na przystanku, widzi młodego mężczyznę z plecakiem. Kobieta jest przerażona wyrazem jego oczu i czym prędzej wsiada do tramwaju.

To nie jest jedyne ich spotkanie, potem widzi kilkukrotnie tego przerażającego chłopaka.

Czy to on jest mordercą, a może Justyna jest kolejną ofiarą?

Również poznajemy bohaterów książki. Tych z otoczenia Justyny jak i same ofiary.

Prawie każdy z nich ma swoje namiętne tajemnice. Czasem szczęśliwe, a inne mniej, czasami człowiek
nie chciał by ich pamiętać, samo myślenie o tym wprawia w zakłopotanie.

Poznajemy również okoliczności w jakich Justyna poznała Bartka i co lub kto pchnął ją do romansu z nim.

Chwile po zakończeniu czytania byłam w wielkim szoku, nie spodziewałam się takiego zakończenia. Myślałam całkiem, że to kto inny. Ale o tym już dość, bo jeszcze przez przypadek odbiorę wam przyjemność czytania.

Jeśli lubicie lekkie powieści, ta książka jest dla was. Choć wręcz wszystkim polecam na chwilę oderwać się od ulubionych książek i przeczytanie tej lektury. Na prawdę jest świetna. Ale o tym sami musicie się przekonać. Bardzo łatwo i przyjemnie się czyta. Autor ma świetny styl pisania, bardzo przystępny i zrozumiały.

Choć po przeczytaniu zakończenia czułam lekkie rozbicie i nie mogłam się po tym pozbierać. Czegoś mi w tym brakowało, nie do końca umiem powiedzieć czego... Ale niech was to nie odstrasza. Książka jest genialna.

Moja ocena 8/10
Wydawnictwo: Borgis
Rok wydania: 2013 
Liczba stron: 230
Kategoria: thriller /sensacja /kryminał - Według autora Kryminał miłosny.


Książkę otrzymałam dzięki: 



poniedziałek, 2 grudnia 2013

Morgan Rhodes - Upadające Królestwa


Czytałam wiele pozytywnych opinii na temat tej książki. Czy są prawdziwe? Myślę, że tak.

Historia opisana w książce, opisuje krainę Mytica, która jest podzielona między trzech władców. Królestwem Auranos rządzi król Corvin, Palesią  wódz Hugo Basilius, a Limeros’em włada król Gaius.

Palesia jest najuboższą krainą, ludzie w niej żyjący utrzymują się z produkcji wina, mają wysokie podatki, a ich wódz żyje w żyje w odosobnieniu, które ma na celu medytację i szukanie „elementari” – magicznych kamieni pozwalających władać magią czterech żywiołów, dzięki nim ziemia w Palesii mogła by się odrodzić.
Również w Palesii żyje „obserwatorka” wygnana z „Sanktuarium” – mitycznej krainy skąd pochodzą „elementari”, choć wielu wierzy, że to tylko bajka dla dzieci.

Królestwem Limeros rządzi bezwzględny król  zwany „Krwawym Królem”.  Nie cofnie się przed niczym, dąży do celu „ po trupach”.
jego kraj jest skuty lodem, panuja tam srogie zimy.

Najlepiej żyje się w królestwie Auranos. Jest to chojnie obdarzona kraina, dodatkowo jest tam bardzo ciepło, nikt tam nie żyje w biedzie.
Król Corvin ma dwie córki Emilie i Cleiona  (Cleo). Emilia jest starsza i to ona dziedziczy tron, za to Cleo jest nierozważna i łatwo wpada w kłopoty.

Cała historia zaczyna się gdy pewnej nocy dwie siostry Sabina i Jana porywają  i niemowlę z kołyski, bowiem narodziny dziecka były zapisane w gwiazdach i to ono ma władać w przyszłości magią czterech żywiołów. Tak potężnej czarodziejki nie było od pokoleń. Sabina zabija siostrę i znika.

Po szesnastu latach  księżniczka Cleo wraz z Lordem Aronem wybrała się po wino do Palesii. Wyprawa kończy się śmiercią Thomasa - syna winiarza, którego zabił Aron. Księżniczka nie powstrzymała go z obawy o wyjawienie jej tajemnicy, którą tylko Aron zna. Całe te wydarzenie pchnęło machinę zdarzeń prowadzących do sojuszu między królestwem Limeros i Palesią, mającym na celu podbicie Auranos.

Palesia to świetne mięso armatnie, za to Limeros ma tajemną broń, która pomoże im wygrać wojnę, ale czy na pewno?
Czy domyślacie się już czym jest ta broń?
I co się stało z Sabiną i niemowlakiem?

Z chęcią bym wam odpowiedziała na te pytania, ale w tedy nie było by sensu czytać książki. Mimo, że to wszystko z pozoru może wydawać się banalne, całą historię czytałam z niecierpliwością, każda kolejna strona przybliżała mnie do zakończenia, ale nie zbyt dużo wyjaśniała, co tylko nie pozwalało  oderwać się od książki.
Najbardziej podobała mi się postać księżniczki Cleo, która była niby nieodpowiedzialna, wszystkie problemy lgnęły do niej „jak muchy do lepa”, a jednak była silną i bardzo odpowiedzialną osobą, z poczuciem winy i żalem za swoje czyny starała się sprostać problemom kierując się głosem serca. 
Z taką sama niecierpliwością z jaką czytałam lekturę, czekam na jej kontynuację. Ta część wywołała we mnie wiele emocji, od wstrętu i odrazy do pewnych postaci po łzy.
Z pozoru niewinna historia okazała się być genialną i ekscytującą. Jest to kolejna świetnie napisana książka w mojej kolekcji. I mogę ją polecić każdemu!


Moja ocena 9/10
Tytuł oryginału: Falling Kingdoms
Seria/cykl wydawniczy: Falling Kingdoms tom 1
Wydawnictwo: Gola
Data wydania: 23 października 2013
Kategoria: fantastyka,

niedziela, 1 grudnia 2013

Podsumowanie miesiąca listopad

Przeczytane książki: 9
Liczba recenzji: 12
Liczba komentarzy: 254
Liczba obserwatorów: 42
Liczba polubień na facebook'u: 208
Liczba wyświetleń: 1476

~Mystic

Jeri Smith - Ready "Odcień Fioletu"




Tytuł: Odzień Fioletu.
Oryginalny tytuł: Shade #1 Shade.
Autorka: Jeri Smith - Ready.
Wydawnictwo: AMBER.
Data wydania: 2010 rok.
Ilość rozdziałów: 25.
Liczba stron: 318.
Ocena: 10/10.



       Widzi duchy. Słyszy ich słowa. Zna ich tragiczne historie. Musi mówić w ich imieniu, by mogły przejść do innego świata i zaznać spokoju...
       Teraz ten przeklęty dar może dać jej największe szczęście... albo kazać wybierać: pomiędzy światem żywych i umarłych, pomiędzy dawną miłością spowitą w odcień fioletu a nowym uczuciem rozkwitającym w blasku słońcu...


       Smutna historia Aury zaciekawiła mnie jak i również zasmuciła. Autorka tej książki wprowadza nas w tajemniczy nastój. Chce się dowiedzieć szczegółów, które miały miejsce w przeszłości głównej bohaterki, które sprawiły taką zmianę w jej  życiu od urodzenia. Jednak odpowiedzi na pytania nie przychodzą z łatwością.
Pod koniec czytania książki uroniłam kilka łez. Tak wciągnęłam się w tą historię, że moje emocje nie wytrzymały (a jestem bardzo uczuciową osobą) i dały upust. 
"Odcień Fioletu" polecam każdemu, kto chce zanurzyć się w potężnym uczuciu miłości, oraz paranormalii.

~ Fallen

poniedziałek, 25 listopada 2013

Veronica Rossi - Przez Bezmiar Nocy


Jest to kontynuacja debiutanckiej powieści Veronici Rossi „Przez Burze Ognia”, czy powtórzy ona sukces swojej poprzedniczki? Myśle, że tak!

Nic już nie jest tak proste jak się wydawało Ari. Hess wysłał ją na poszukiwanie „Wielkiego błękitu” i co raz bardziej ją naciska, żeby się pospieszyła grożąc, że stanie się krzywda bratankowi Perrego. Również pojawienie się dziewczyny w wiosce Falów nie było najlepszym pomysłem. Aria znóe jest Perrym, ale przed wszystkimi się ukrywają. Nikt nie ufa dziewczynie, a w momencie naznaczenia na „Audila”, ktoś próbuje otruć ją. Po tym jak Aria prawie została otruta wyrusza na poszukiwanie „Wielkiego błękitu” i siostry Perrego wraz z Roarem.

Perry wcześniej nie zastanawiał się jak będzie wyglądać jego życie, kiedy zostanie Wodzem krwi. Ciąży na  nim wielka odpowiedzialność. Musi zmagać się z brakiem żywności, burzami eterowymi, które przybierają na sile i są co raz częstsze, przez co wiele innych plemion zagraża Falą. Przybycie Ari przysporzyło mu tylko wiele problemów, po tym jak wygnał niedoszłego zabójcę Ari, wraz z nim odeszło ponad sześćdziesiąt ludzi, co tylko osłabiło wioskę i stali się łatwym celem do ataku. Odejście Ari tylko pogorszyło samopoczucie chłopaka, choć chciał ruszyć na jej poszukiwania musiał zostać i zając się plemieniem. W tedy pojawia się druga transza żywności od Sable’a wraz z ludźmi gotowymi im pomóc. Perry nie jest zadowolony z faktu jak jego siostra poświęciła się dla plemienia. Z żywnością pojawiła się również Kirra, która będzie mieszać uczuciami Perrego.
Czy uda jej się zdobyć Perrego?

Jak się okazuje Aria ma sprzymierzeńca w Reverie, który pokazuje jej całą prawdę co tam się dzieje i co im grozi. Dziewczyna jest już bliska swojego celu. Odnajdują Liv i teraz tylko zostaje im odnalezienie „Wielkiego błękitu”. Niestety Sable dowiaduje się kim jest dziewczyna, musi mu powiedzieć dlaczego tu przybyła i kontaktuje go z Hessem. Niestety wraz z Roarem ma zostać wygnana. Decydują się na kradzież wizjera, który zabrał jej Sable oraz na zabranie stamtąd Olivi. Ich ucieczka nie poszła im tak jak chcieli. Olivia ginie, a oni prawie przypłacili ja życiem….

Czy zdołają odnaleźć „Wielki błękit” oraz uratować Talona?


W tej lekturze znajduje się wszystko czego czytelnik może chcieć. Zawirowania miłosne, dreszczyk emocji, niepewność, szok oraz momenty śmiechu wyciągające z ponurego świata opisanego w książce. Świetnie rozpisana fabuła oraz świetni bohaterowie dopełniają całości. Mimo, że książka nie należy do najmniejszych, bardzo szybko się ją czyta i aż żal, że tak szybko się kończy. Pozostaje nam teraz tylko czekac na polskie wydanie kolejnej części przygód Ari i Perrego.


Moja ocena 9/10
Tłumaczenie: Joanna Dziubińska
Tytuł oryginału: Through The Ever Night
Seria/cykl wydawniczy: Przez burze ognia tom 2
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 28 sierpnia 2013
Liczba stron: 352
Gatunek: Fantasy

piątek, 22 listopada 2013

Dziękuje !!!

Kochani chwile mnie nie było, A tu już ponad 1000 wyświetleń :).
Oby tak dalej...
Teraz jeszcze nie, ale jak dojdziemy do 2000 wyświetleń, to pomyśle nad jakimś konkursem.
Co wy na to ?

czwartek, 21 listopada 2013

Bianka Minte-König - SMS z Zaświatów


Pierwszy raz gdy zobaczyłam tą książkę, zafascynował mnie jej tytuł, od razu wiedziałam, że jest to książka właśnie dla mnie. Nie zważając na nie pochlebne opinie wobec książki, od razu zabrałam się do jej czytania.
Conny podczas projektu z biologii, który opracowuje razem z kolegą z klasy Yanikiem, natrafia na tajemniczy pomnik nagrobny, na którym jest tylko inskrypcja:  Mojej jedynej miłości. Wilhelm”. Mimo złych odczuć przy pomniku dziewczyna jest zaintrygowana tajemniczym pomnikiem i Wilhelmem. Jak się okazuje niedaleko pomnika stoi grób Wilhelma von Sunderburga, który zmarł w swoje dwudzieste czwarte urodziny. Dziewczyna ma nadzieje, że jej nowy kolega z klubu żeglarskiego, opowie jej coś o swojej rodzinie oraz Wilhelmie i tajemniczym pomniku.

Niestety ich pierwsze spotkanie nie należy do udanych. W zamian za to Robert von Sunderburg, zaprasza ją i jej koleżankę wraz z chłopakiem do domu na „przyjęcie”. Conny zostaje tam nie miło przyjęta przez dziadka chłopaka oraz jego cioteczną babcię. Wygląda na to, że je prawdziwe imię Constanze, wzbudziło nie chęć wśród domowników. Cioteczna babcia chłopaka, zabroniła mu się z nią spotykać.

Chłopak nie zamierza jednak słuchać swojej rodziny i mimo zakazu , spotyka sią z Conny. Mimo oporów opowiada jej o swojej rodzinie i pokazuje jej galerie i kroniki rodzinne. Próbuje także dowiedzieć się czegoś od swoich bliskich.

Conny namówiła również do pomocy Yanika, co nie spodobało się Robertowi. Po jakimś czasie dziewczyna  otrzymuje anonimowe sms – y, które mają na celu ją zastraszyć. Jest także przekonana, że mogą być to sms – y wysłane z zaświatów. Według książki zajmującej się zjawiskami paranormalnymi, którą czyta, jest to możliwe. W pewności utrzymuje ją również fakt, że zemdlała przy pomniki  tajemniczej dziewczyny jak i również to, że widziała jej zjawę…

Jaka historia kryje się za pomnikiem dziewczyny i co z tym wszystkim ma wspólnego rodzina Roberta? Czy dusze zmarłych zaznają spokój?

Sprawdźcie sami.
Od pierwszych stron, lektura miała niesamowity klimat, który pozwolił na całkowite zatracenie się w opisanej historii. Mimo tytułu w książce nie wiele jest momentów „ z dreszczykiem”, a jak już są to nie wielkie. Jest to świetna książka do oderwania się od codzienności, żeby chwile odpocząć. Czytając tą książkę, czytelnik sam będzie zaskoczony jak szybko się skończyła. Jedyną wada książki jest rozmiar. Niestety posiada zaledwie 176 stron. Ot taka krótka książeczka, ale jednak fascynująca. Ciężko jest też dopasować do niej gatunek w którym została napisana. Horror na pewno to nie jest, choć i takie opinie czytałam, z fantastyki tez za dużo nie ma. Najtrafniejszym gatunkiem chyba będzie „romans”, ale i tu mogę się mylić…


A jak wy myślicie? Do którego gatunku książka należy?

Moja ocena 8/10
Tłumaczenie: Anna Wziątek
Tytuł oryginału: SMS aus dem Jenseits
Seria/cykl wydawniczy: Miłość i tajemnica
Wydawnictwo: Wydawnictwo Adamus
Data wydania: 16 kwietnia 2010
Liczba stron: 176

wtorek, 19 listopada 2013

Sherrilyn Kenyon "Taniec z Diabłem"




Tytuł: Taniec z Diabłem.
Oryginalny tytuł: Dance with the Devil.
Autorka: Sherrilyn Kenyon.
Cykl wydania: Mroczny Łowca.
Wydawnictwo: MAG.
Data wydania: 2003 rok.
Ilość rozdziałów: 15 + epilog.
Liczba stron: 429.
Ocena: 9/10.




       Zarek jest najniebezpieczniejszym z Mrocznych Łowców. Przetrwał żywot jako rzymski niewolnik i wieki jako Mroczny Łowca na wygnaniu. Nikomu nie ufa. Z powodu uporczywego odmawiania wykonywania czyichkolwiek rozkazów, przebywa w odosobnieniu na Alasce, gdzie jego działalność jest mocno ograniczona i ściśle kontrolowana. Wielu boi się, że pewnego dnia Zarek wykorzysta swoje moce nie tylko przeciwko wampirom, ale i ludziom, a dziewięćset lat banicji uczyniło go zbyt nienawistnym, by dało się go uratować.
        Pragnący go zabić bogowie zgadzają się z wielkimi oporami by najpierw osądziła go nimfa sprawiedliwości, Astrid.
Astrid nigdy jeszcze nie uznała nikogo niewinnym, a jednak w Zareku dostrzega coś co chwyta ją za serce. Łowca reaguje na nawet najdrobniejsze akty dobroci ze izdziwieniem i podejrzliwością.
Podczas gdy Astrid walczy, by zachować bezstronność - chociaż Zarek coraz bardziej ją pociąga - egzekutor już wyruszył, gotów wykonać wyrok...




        Książka przedstawia nam los Mrocznego Łowcy wraz z nimfą sprawiedliwości. Astrid mimo tego, że nie widzi dostrzega coś w Zareku co sprawia, że jej osąd jest niewinny.
Autorka świetnie świetnie opisuje sytuacje oraz opisy miejsc. Dzięki Sherrilyn Możemy się nauczyć, że do miłości nie jest potrzebny wzrok tylko mocne uczucie między dwoma osobami. Nie powinniśmy patrzeć na wygląd czy stan majątkowy, bo w tedy można kogoś zranić i niepotrzebnie robić drugiej osobie nadziei.
Polecam książkę każdemu. Z łatwością się ją czyta. Ja ją przeczytałam w dwa dni i praktycznie nikt nie potrafił mnie odciągnąć od niej. Ale to tak między nami. :D


~ Fallen

poniedziałek, 18 listopada 2013

Lisa McMann - Koniec


Jest to trzecia i zarazem ostatnia część  o przygodach Janie i Cabel’a.  I żałuje, że nie ma dalszej kontynuacji, a bardzo by się przydała.

Janie stoi przed trudnym wyborem albo wybierze życie ze snami i zostanie ślepa i kaleka, albo wybierze izolacje i do końca życia będzie sama…

Tego wyboru nie ułatwia jaj Cabel, bowiem chłopak ma koszmary w których dziewczyna jest ślepa i bez rąk, boi się że chłopak nie da sobie z tym wszystkim rady nie chce być dla niego ciężarem w przyszłości, nie chce żeby był zmuszony do opiekowania się nią…

Janie i Cabel muszą przerwać swój urlop, matka dziewczyny pijana chodzi po ogródku i woła dziewczyna. Cariie zajmuje się sąsiadką i dzwoni po Janie. Gdy docierają do szpitala, okazuje się, że na łóżku szpitalnym nie leży jej matka tylko jej ojciec, którego dotychczas nie znała.  

Razem z Cablem próbuje się czegoś o nim dowiedzieć.  Niestety niczego się nie dowiadują oprócz tego, że był samotnikiem. Janie postanawia, że sama się czegoś dowie, odsuwa się również od Cabla i Carrie, nie chce później utrudniać sobie odejścia, gdyby postanowiła się odizolować.

Okazuje się, że jej ojciec był również „poławiaczem snów”. W jego snach pojawia się pani Stubin, która mówi Janie, że musi mu pomóc. Dziewczyna podczas ostatniego snu ojca dowiaduje się od niego, że żaden wybór nie jest właściwy. Na początku się w ogóle nad tym nie zastanawia….

Ta część była najbardziej wzruszająca, część książki czytałam ze łzami w oczach i nie mogłam tego opanować. Bardzo żałuje, że to ostatnia część, no ale niestety tak już bywa, że to co dobre szybko się kończy. Dzięki całej trylogii spędziłam miły i fascynujący weekend.  Choć czuje niedosyt, bo mogłaby być dłuższa i może bardziej rozbudowana. W tej części nie zobaczymy również akcji pełnej napięcia i dreszczyku emocji, których z pewnością byśmy chcieli, ale jak sama nazwa mówi to jest koniec i pewne sprawy muszą zostać powyjaśniane i zakończone. Choć wydaje mi się, że nie zupełnie tak jest. Brakowało na końcu takiej ewidentnej decyzji dziewczyny, wszystko zostało oparte na przypuszczeniach, które akurat miała.

Moja ocena 7/10
Tłumaczenie: Agnieszka Jagodzińska
Tytuł oryginału: Gone
Seria/cykl wydawniczy: Sen tom 3
Wydawnictwo: AMBER
Rok wydania: 2010
Liczba stron: 256


Lisa McMann - Mgła

Druga część trylogia, zawiera najwięcej akcji i napięcia z nią związanego. Nie raz chciałam odłożyć książkę lub walnąć Janie…

Janie przyzwyczaja się do pracy tajnego agenta. Jest szczęśliwa że może być z Cablem, choć jeszcze nie mogą być ze sobą oficjalnie do końca sprawy, którą prowadził chłopak.
Sielanka jednak nie trwa długo. Oboje dostają zadanie, które ma na celu wykrycie kto jest autorem dwóch anonimowych telefonów i jakie przestępstwo ktoś chciał zgłosić. Całe śledztwo opiera się na przypuszczeniach. Najprawdopodobniej jeden z nauczycieli jest zboczeńcem, który gwałci uczennice. Janie jest wystawiona jako przynęta. Kiedy przypuszczalnie wie, który to nauczyciel, jedzie razem z grupką uczniów na konkurs. Tam dowiaduje się, podczas snów, że jedna z dziewczyn potencjalnie została zgwałcona na jednej z tych imprez.

Cabel ledwo sobie radzi z cała sytuacją nie chce, żeby dziewczyna się narażała ale tylko ona może rozwikłać całą zagadkę Kłótnie między nią a chłopakiem  tylko jej to utrudniają. Dziewczyna również dowiaduje się prawdy na temat swojego daru, a być może przekleństwa. Odnajduje również notes pani Stubin ale boi się go przeczytać. Również sama autorka notesu przed tym ostrzega. Kobieta ukazuje się w snach Janie i pomaga jej zrozumieć  na czym polegają jej umiejętności.

Podczas imprezy u nauczyciela, wszyscy zaproszeni dziwnie się zachowują są pijani i naćpani. Dodatkowo w całą sprawę jest zamieszanych trzech nauczycieli. Dziewczyna próbuje zachować trzeźwy umysł, nie pije niczego z niewiadomą zawartością, pije jedynie piwo wyciągnięte z lodówki, które jest najbezpieczniejsze, Również zabiera się za jedzenie przekąsek przygotowanych na przyjęcie. Niestety mimo jej ostrożności coś się zaczyna z nią dziać. Nie może sobie przypomnieć co miała zrobić i dlaczego się tam znajduje… Nauczyciele wykorzystują całą sytuację. Dziewczyna ma poważne problemy jeśli nie uda jej się jakoś uwolnić wszystko może się skończyć tragicznie…

Po całym tym wydarzeniu Cabel, zrywa z dziewczyną i jej unika… Czy jest szansa, że związek między nimi przetrwa?

Świetnie napisana akcja, która trzyma w napięciu do samego końca… jak już wspominałam na samym początku w niektórych momentach miałam chęć albo rzucić książką albo walnąć dziewczynę. Jednak jedno i drugie było nie możliwe. Nie mogłam oderwać się od książki, choć nie wiem jak bym chciała, było to niemożliwe.  Lektura dostarcza masę uczuć takich jak złość, radość, śmiech, współczucie, powagę i grozę sytuacji, a także wiele innych, co tylko urozmaica nam czytanie. Jest to moja ulubiona i najlepsza część całej trylogii.

Moja ocena 10/10
Tłumaczenie: Karolina Post-Paśko
Tytuł oryginału: Fade
Seria/cykl wydawniczy: Sen tom 2
Wydawnictwo: AMBER
Data wydania: 20 sierpnia 2009
Liczba stron: 256



Lisa McMann - Sen


Jest to pierwsza część trylogii opowiadających o Janie, która jest wciągana w sny innych.  Kilka pierwszych kartek niezbyt mnie wciągnęło. Ale czytając dalej cała historia nabiera tępa i zaczyna wciągać, tak jak Janie zostaje wciągana w sny…

Kiedy Janie miała osiem lat, po raz pierwszy została wciągnięta w sen, przypadkowej osoby… Od tamtej pory jak ktoś zasypia w obecności dziewczyny ta od razu zostaje w ciągnięta w sen tej osoby.

Janie z pozoru normalna nastolatka. Chodzi do liceum, ma jedną przyjaciółkę  Carrie, która mieszka w domu obok oraz pracuje w miejscowym domu opieki. Jej matka jest alkoholiczką, nie pracuje i całymi dniami pije. Dziewczyna zajmuje się domem, szkołą, matką i swoją pracą.

Pewnego dnia w domu opieki nawiązuje kontakt podczas snu z  jedną z pensjonariuszek panią Stubin. Gdy kobieta umiera, zostawia jej czek na pięć tysięcy dolarów i odręcznie napisaną karteczkę w której napisała dziewczynie, że nie jest jedyną  „poławiaczką snów”. 

Dziewczyna zaprzyjaźnia się z Cabel’em . Podczas jednej ze wspólnych lekcji, chłopak zasypia. Dziewczyna zostaje wciągnięta w sen chłopaka, który po części jest koszmarem. W tym śnie chłopak całuje się z Janie…

Podczas szkolnej wycieczki chłopak siada z dziewczyną. Niestety, większość osób w autobusie zasypia. Dziewczyna mówi Cabel’owi, żeby się nie przejmował, gdyż nic jej nie będzie, a wytłumaczy mu wszystko po powrocie do domu. Chłopak podczas całe wycieczki opiekuje się nią, ale gdy po powrocie dowiaduje się całej prawdy o niej. Nie pojawia się już więcej u niej. Janie czuje się zraniona. Chłopak stara się z nią porozmawiać i wszystko jej wytłumaczyć, ale ta nie chce go słuchać…

Po przeczytaniu tej książki czułam się trochę rozbita i nie wiedziałam co mam o niej myśleć. Ot taka banalna historia, niby prosta, a bardzo wciągająca. Dziewczyna poławiaczka snów zakochana w chłopaku, chłopak diler narkotyków, ugania się za bogatą cizią.. Ale czy tak faktycznie jest, tego wam nie zdradzę.  Bardzo tajemnicza i pełna zagadek lektura, wciągnie każdego miłośnika książek. Powieść idealna na długie zimowe wieczory, przy której można się odprężyć. 

Moja ocena 8/10
Tłumaczenie: Agnieszka Kabala
Tytuł oryginału: Wake
Seria/cykl wydawniczy: Sen tom 1
Wydawnictwo: AMBER
Data wydania: 26 stycznia 2010
Liczba stron: 240

niedziela, 17 listopada 2013

NOMINACJA :)

                                        Zostałam nominowana do Liebster Blog Awards

  Nominowała mnie: monia monika za co bardzo jej dziękuję ;*

                                                             Zasady:


Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę" Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

                                                 
                                                   Pytania do mnie:


                                                     
1. Jaki sport lubisz?                                            -       KSW
2. Twój idol ?                                                    -       Moja mama
3. Ulubiony kolor?                                             -       Czerwony
4. Co myślisz o Demi Lovato ?                           -       Ładna jest
5. Czego nienawidzisz?                                       -      Myć naczyń
6. Co byś zrobiła jakbyś miała zaraz zniknąć ?    -       Znikła bym ;)
7. Lubisz Pizze?                                                 -       Tak
8. Ulubiona piosenka?                                       -       "Dark Paradise" - Lana Del Rey
9. Ulubiony film ?                                              -       "Szybci i Wściekli 6"
10. Ulubiona potrawa?                                      -       Zupa pomidorowa



                               Blogi które nominuje:

http://dosu-i-wlosy.blogspot.com/
http://wh4teverr.blogspot.com/
http://galaxydoll.blogspot.com/
http://just--art.blogspot.com/
http://recenzjenadine.blogspot.com/





                       Pytania ode mnie do was:


1. Lubisz książki?
2. Ulubiona książka?
3. Uczysz się?
4. Ulubiony aktor?
5. Ulubiona postać z książki?
6. Jaki prezent pod choinke chciałabyś/chciałbyś dostać?
7. Jakiej muzyki słuchasz?
8. Jaki masz kolor oczu?
9. Ile masz lat?
10. Co jest dla Ciebie naprawdę ważne?
11. Masz zwierzaka?




Richelle Mead "Córka Burzy"




Tytuł: Córka Burzy.
Oryginalny tytuł: Dark Swan #1 Storm Born.
Autorka: Richelle Mead.
Cykl wydania: Czarna Łabędzica.
Wydawnictwo: AMBER.
Data wydania: 2011 rok.
Ilość rozdziałów: 28.
Liczba stron: 379.
Ocena: 10/10.


    Eugenie Markham zarabia na życie wypędzaniem duchów i innych pozaziemskich szumowin nawiedzających świat śmiertelników.
   Teraz musi odnaleźć nastolatkę uprowadzoną do Zaświatu. I staje się celem najgroźniejszych paranormali. Wprawdzie posługuje się z równą wprawą różdżką jak i pistoletem, ale potrzebuje sojuszników. I znajduje ich: w uwodzicielskim czarowniku i olśniewająco przystojnym zmiennokształtnym. Lecz żaden z nich nie ocali jej przed największym niebezpieczeństwem - jakie kryje się w samej Eugenie. I w mrocznych mocach, które budzą się w niej do życia...


   Wspaniale opisany świat istot pozaziemskich, oraz rozterki, uczucia i doznania głównej bohaterki. Książka posiadająca dużo magii. Przepowiednia o końcu świata ludzi. Niebezpieczne momenty akcji. I nieprzewidujące zakończenie.
   Polecam tą książkę każdemu, kto lubi zatracić się w świecie magii. Autorka dokładnie opisała postać Eugenie Markham - jej kontemplacje, uczucia i obawy.
   Świetnie się czyta i "wchłania" tekst.

~ Fallen

sobota, 16 listopada 2013

Veronica Rossi - Przez Burze Ognia


Pełna niebezpieczeństw, fascynująca powieść – tak mogę opisać tą książkę. Czy jest warta przeczytania? – Musicie to ocenić sami.

Aria żyje w świecie wolnym od wszelkich niebezpieczeństw i chorób. Czas spędza ze znajomymi w wirtualnych sferach, które dostarczają rozrywki ludziom, zamieszkującym szczelne kopuły oddzielające ich od świata zewnętrznego.

Pewnego dnia kontakt z kopułą Bliss, w której znajduje się matka Ari, zostaje zerwany. Dziewczyna nie wie co się dzieje z jej matką, a nie ma z nią kontaktu przez kilka dni, co wcześniej się nie zdarzało.
Postanawia , że spróbuje wyciągnąć informacje od syna konsula Hessa. Razem ze swoją koleżanką, Sorenem i jego dwoma kolegami włamują się do kopuły SR6, która zostaje zniszczona przez burze eterową. Wyprawa kończy się tragicznie. A cała wina za zaistniałą sytuację należy do Sorena. Tylko on i Aria, wychodzą  cało z kapsuły.

Aria zostaje oskarżona o przestępstwo, którego nie popełniła. Zostaje podstępem wygnana przez konsula Hessa, który chce zatuszować udział swojego syna w przestępstwie, które popełnił.  Dziewczyna postanawia udowodnić, że jest niewinna.

Na jej drodze staje Perry. Chłopak – dzikus. Perry już wcześniej spotkał dziewczynę, bowiem to on uratował ją w kapsule i on ma jej wizjer z dowodem winny Sorena. Postanawiają zawrzeć układ, on pomoże jej, jeśli ona pomoże uratować jego bratanka z rąk osadników.
Podczas podróży do przyjaciela Perrego, dziewczyna zaczyna się zmieniać i dostosowywać do nowego otoczenia. Mimo wielu licznych ran, które ma na stopach, idzie cały czas nie zwalniając tępa, ani nie marudzi.

Aria cały czas chce wrócić do kopuły, jest przerażona tym co się z nią dzieję. Podczas swojej podróży, natrafiają na burze eterowe, kanibali i inne zagrożenia pojawiające się w prawdziwym świecie.  Dowiaduje się również wiele o Perrym np. o jego wyjątkowych talentach, dzięki którym tak świetnie sobie radzi.

A po naprawieniu wizjera dowiaduje się prawdy o swoim pochodzeniu…. Między Perrym, a Arią rodzi się uczucie . Czy ma szansę przetrwać i się ujawnić ?

Najbardziej podoba mi się sposób w jaki książka została napisana. Nie jest pokazana tylko perspektywa Ari, ale także Perrego. Co bardzo urozmaica całą ich historię. Czytelnik nie musi się zastanawiać co myśli i czuje chłopak, co jest jednym wielkim plusem. Dodatkowo książka jest napisana prostym językiem i bardzo szybko i łatwo się ją czyta. Książka utrzymuje napięcia, ale oprócz tego zawiera bardzo dużo uczuć, które czytelnik odczuwa razem z bohaterami. Lektura pozwala na całkowite zatracenie się w niej i uniemożliwia oderwanie się od czytania.

Strona po stronie czytając zatracisz się całkowicie w tej książce.

Moja ocena:  10/10
Tłumaczenie: Aleksandra Bielaczyc
Tytuł oryginału: Under the Never Sky
Wydawnictwo: Otwarte/Moondrive
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 368



piątek, 15 listopada 2013

środa, 13 listopada 2013

Stephen King - Carrie


Jest to moja pierwsza styczność, z tym autorem. Po przeczytaniu kilku pierwszych kartek książki, pierwsze moje wrażenia były takie: książce dużo brakuje do horroru. Na pierwszy rzut oka, to zwykła historia o znęcaniu się nad rówieśnikami.

Carrie chodzi do miejscowej szkoły. Jest inna niż jej rówieśnicy. Według nich jest dziwadłem i powodem do robienia jej przykrych kawałów.

Gdy po lekcji  wychowania fizycznego, podczas prysznica dostaje swoją pierwszą miesiączkę, wszystkie koleżanki się z niej wyśmiewają i obrzucają ją tamponami. Nikt jej nigdy nie wytłumaczył co to jest miesiączka i z czym to się wiążę, dziewczyna była pewna, że się wykrwawi. Nie ma nawet oparcia we własnej matce, bowiem jej matka jest fanatyczką religijną, która próbuje za wszelką cenę uchronić siebie i córkę przed grzechem. A gdy dowiaduję się, że Carrie dostała miesiączkę , zamyka ją w komórce każąc jej się modlić.

Po szoku związanym z pojawieniem się miesiączki i po upokorzeniu jakim przeżyła w szkole, ujawniają się u niej moce telekinezy.

Po zaistniałej sytuacji, jedna z dziewczyn znęcających się nad Carrie pod prysznicem, prosi swojego chłopaka by umówił się z Carrie na bal wiosenny, ten po krótkich namowach zgadza się. Wieczór zapowiada się, że będzie udany. Gdyby nie to, że jedna z dziewczyn wraz ze swoim chłopakiem planuje zemstę na dziewczynie. Bal przemienia się w horror…

Moje oczekiwania, co do tej lektury były o wiele większe. Niestety zawiodłam się, a spodziewałam się czegoś lepszego. Znany pisarz, okładka ciekawa opis także, ale rozmiar książki nie zachwyca swoją objętością. Treść książki napisana łatwym językiem, dzięki czemu łatwo i szybko się czyta.

Moja ocena 4/10
Tłumaczenie: Danuta Górska
Ttytuł oryginału: Carrie
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 8 października 2013
Liczba stron: 208
Kategoria: horror

K. Cast & P.C. Cast - Naznaczona


Jest to pierwszy tom cyklu „Dom Nocy”. Natrafiłam na tą książkę w Biedronce. Po przeczytaniu opisu z okładki stwierdziłam, że muszę ją przeczytać.

Zoey Redbird zostaje naznaczona i musi przejść przemianę w wampira, którą będzie przechodzić w miejscowym Domu Nocy.

W domu, gdy jej matka i ojczym dowiadują się o jej naznaczeniu, zostaje zwołane zebranie religijne, mające na celu modlenie się za duszę Zoey. Dziewczyna postanawia uciec z rodzinnego domu i udać się do Domu Nocy. Po drodze zamierza jeszcze odwiedzić babcię, co prawie przypłaca swoim życiem. Nastolatka, bowiem zemdlała na farmie babci i w tedy objawia się jej bogini Nyx, powierz jej specjalne zadanie i całuję ją prosto w znak, przez co jej znak różni się od innych, które mają adepci. Zoey staje w centrum uwagi całego Domu Nocy, jest tylko adeptem, a jej znak jest wypełniony jak u dorosłego wampira choć nie ma jeszcze dodatkowych „tatuaży”. Dziewczyna dość szybko adaptuje się w nowym otoczeniu, poznaje nowych przyjaciół i wrogów oraz ma chłopaka, a nawet dwóch. Poznaje swoje nowe umiejętności, którymi została obdarzona przez Nyx.

Wydawałoby się, że wszystko się unormowało w jej życiu, ale w tedy ginie kilkoro nastolatków, spoza Domu Nocy. Okazuje się, że wszystkich nastolatków znała Zoey, a śledztwo policji prowadzi do Domu Nocy.

Jakby tego było mało, to Córy Ciemności, do których należy Zoey, a którym przewodniczy Afrodyta, przygotowują się do obchodów święta Samhain. Na którym dojdzie do tragedii…

Czytając pierwsze strony książki bardziej się zmuszałam, żeby czytać kolejną kartkę. Ale po długim i nudnym wprowadzeniu, w końcu następuje upragniony moment, w którym książka wciąga w swój świat i nie chce już z niego wypuścić . Moment, w którym każdą kolejną stronę, czyta się z wypiekami na twarzy.

Pierwsza część przygód Zoey, ukazuje nam jej nowy świat, w którym musi zmierzyć się , ze zdradą bliskich osób, którym ufała, ale także musi wykonać zadanie, które powierzyła jej Nyx.

Akcja nabiera tępa powoli, ale gdy już się rozkręci, czytelnik nie ma możliwości oderwać się od lektury i czuje niedosyt. Z cała pewnością mogę polecić tą książkę, która przeniesie Cię w inny świat, ale także zapragniesz więcej.


Moja ocena 8/10

Tłumaczenie: Renata Kopczewska
Tytuł oryginału: Marked
Seria/cykl wydawniczy: Dom Nocy tom 1
Wydawnictwo: Książnica, Katowice
Data wydania: 13 listopada 2009
Liczba stron: 328

piątek, 8 listopada 2013

Lynn Raven - Pocałunek Kier




To była moja pierwsza książka, napisana przez Lynn Raven. Zaciekawiła mnie okładka ksiązki jak i opis z okładki... Na początku nie byłam zachwycona tą historią ale później mnie urzekła….

Młoda uzdrowicielka Lijans zostaje porwana przez pięciu wojowników Kier. Wojownik zwany „Krwawym Wilkiem” ma za zadanie doprowadzić  ją do Turasu, a po drodze uzdrowicielka ma zebrać „Łzy Żmiji” do magicznego rytuału uzdrawiającego dla króla Kierów.

Już przy pierwszym obozie, który rozbijają na noc, Lijans próbuje ucieknąć na czym zostaje przyłapana. Przy próbie ucieczki spotyka pożeraczy dusz…

Gdy król Nivardów dowiaduje się, że ukochana księcia Ahmeera została porwana, na jej poszukiwanie wyruszają jego wojnwnicy… W trakcie poszukiwań natrafiają na trop Kierów i gdy Ci ukryci pod mostem czekają, żeby Nivardowie ruszyli dalej, uzdrowicielce udaje się oswobodzić i wyjść na most. Niestety Kierowie atakują Nivardów, wszyscy zostają zabici, tylko jednemu przez przypadek udaje się przeżyć… Po walce Kierwoie zostają zaatakowani przez pożeraczy dusz. Jeden z wojowników Levan, zostaje raniony przez pożeracza… Uzdrowicielka zaczyna się nim opiekować…

Na solnej pustyni przez, którą się przeprawiają dopada ich solna burza… Krwawemu Wilkowi i Lijans ledwo udaje się dostać do Cavillan przez co są zmuszeni na długi pobyt w mieście. Gdzie Krwawy Wilk – Mordan i Lijans uchodzą za małżonków. Przed wyjazdem z miasta powstrzymuje ich zaraza, która pojawiła się w mieście. Także Mordan został posądzony o morderstwa kobiet. Gdy źródło zarazy zostaje odnalezione, bramy miasto zostają otwarte w tedy do miasta przybywa książę Ahmeer ze swoimi wojownikami. Nawiązuje się walka i pościg…

Podczas drogi do Turasu Krwawy Wilk zakochuje się w uzdrowicielce, a ona bardzo się do niego zbliża…

Szczerz mówiąc, bardzo często miałam chęć rzucić tą książką. Na pierwszy rzut bardzo banalna historia i nudna jak flaki z olejem. Do tego nie zawsze mogłam zorientować się o co w danym momencie chodzi. Ale po rozwinięciu się historii, ukazały się nowe wątki pochodzenia i przeszłości bohaterów. Nowe wątki pozwalały na zatracenie się w opisanej historii. Także czytając miałam uśmiech na twarzy, bowiem też był śmieszne wątki ale bardzo dużo było tych smutnych gdzie czytałam skupiona i poważna, a na sam koniec czytałam z łzami w oczach. Ogrom uczuć, które zostały zapisane w lekturze, zapewnia czytelnikowi dużo wrażeń jak i napięcia związanego  z walką, która się cały czas toczy o Lijans.  Z całą pewnością, mogę polecić tą książkę każdemu.

Moja ocena 8/10
Tłumaczenie: Magdalena Mistewicz
Tytuł oryginału: Der Kuss des Kjer
Wydawnictwo: oficyna wydawnicza Foka
Rok wydania: 2012
Liczba stron: 504



poniedziałek, 4 listopada 2013

W listobadzie będę czytać:

"Pocałunek Kier" - Lynn Raven
"Carrie" - Stephen King
"Przez Burze Ognia" - Veronica Rossi
"Sms Z Zaświatów" - Bianka Minte König
"Sen" - Lisa McMann
"Mgła" - Lisa McMann
"Koniec" - Lisa McMann

~Mystic

Ilona Andrews - Magia Krwawi


Z wielkim ubolewaniem musze stwierdzić, że to już ostatnia część dostępna na Polskim rynku książek, ewentualnie możemy przeczytać następne części w języku angielskim lub nieoficjalne tłumaczenia dostępne w sieci.
Kolacja Kate i Currana nie dochodzi do skutku, bowiem Władca Bestii nie pojawia się na niej. Wściekła dziewczyna wraca do miasta. Postanawia nie utrzymywać kontaktów ze zmiennokształtnymi. Niestety okaże się to bardzo trudne.
Kate otrzyma wezwanie do baru, gdzie bardzo często przebywają członkowie Gromady. W barze doszło do bójki w której ginie człowiek, a z jego ciała rozprzestrzenia się zaraza. W mieście, również pojawiają się nieumarli władający żywiołami. Atakują oni siedzibę Gildii i kasyno należące do Rodu. Gdy Kate zabija kolejnego nieumarłego w jej domu pojawia się nawigator kierujący nimi. Okazuje się, że jest to ciotka Kate...
dziewczyna musi powstrzymać ciotką przed zniszczeniem miasta i Gromady, bowiem żaden mężczyzna, a szczególnie zmiennokształtny nie może się zbliżyć do Erry. Do tego, po ataku na siedzibę Zakonu, Kate będzie musiała wybierać między posadą w Zakonie, a udzieleniem pomocy wilkołakom w potrzebie.  Dziewczyna będzie musiała dokonać  wyborów, które odzwierciedlą się na jej życiu. Jeśli zostanie i będzie walczyć, może zginąć, a jeśli ucieknie zgina jej przyjaciele. Jakich wyborów dokona Kate?
Ta część jest moją ulubioną. Akcja rozkręca się maksymalnie do granic możliwości. Świetne opisy walk i kolejne świetne opisy scen miłosnych zapewnia czytelnikowi ogromne wrażenia i zaspakaja go wątkami, na które czekał przez wcześniejsze części. Lektura nie pozwala na oderwanie się od niej. Jedynie co mogę zarzucić tej książce, to to że nie przespałam przez nią nocy.
Nie mogę już się doczekać kolejnych części i rozwinięcia wątków miłosnych, ale także chciałabym się dowiedzieć, co tym razem czeka Kate i jak potoczą się jej losy, a w szczególności czy Hugh stanie z nią do walki lub czy jej ojciec w końcu stanie na jej drodze.



Moja ocena: 10/10
Tłumaczenie: Dominika Schimscheiner
Tytuł oryginału: Magic Bleeds
Seria/cykl wydawniczy: Kate Daniels tom 4
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 5 listopada 2011

sobota, 2 listopada 2013

Ilona Andrews - Magia Uderza


Seria o przygodach Kate Daniels ma u mnie zaszczytne miejsce na moich pułkach z książkami. Podbiła moje serce i za każdym razem, kiedy kończę czytać książkę, nie mogę już się doczekać kolejnej części. Niestety w Polsce zostały wydane tylko cztery tomy powieści, Oficjalnie jest ich sześć i opowieści poboczne, wprowadzające nas głębiej w świat Kate.

W tej części Kate, będzie musiała stawić czoło Północnym Rozgrywką, o których dowie się przez Dereka, który będzie próbował ukraść bilety Saimanowi, a ten go załapie i zadzwoni po Kate. W zamian za uwolnienie Dereka, Kate będzie musiała iść na Rozgrywki z Saimanem, który jako Thomas Durand jest jednym z członków zarządu Północnych Rozgrywek. Tajemnicza grupa Rozpruwaczy, będzie próbować zabić Saimana. Do tego tajemnicze morderstwa zmiennokształtnych i nic nie wiedzący o tym Curran poprosi Kate, a tym zakon o współprace. Gdy po rozgrywkach okaże się, że Derek został zmasakrowany i nie wiadomo czy przeżyje, Jim wprowadza dziewczynę w cało sytuacje, a ta długo się nie zastanawiając zatai wszystko przed Curannem i pomoże Jim'owi.
Kate, Jim i jego ludzie, będą musieli walczyć z Rozpruwaczami, którzy są dziwnymi istotami. W ostatniej chwili zamiast Saimana, do drużyny dołącza Curran.. Staną w Rozgrywkach jako drużyna i będą musieli wygrać, żeby uniemożliwić Rozpruwaczą wygraną, bo dzięki niej będą mogli zniszczyć Gromadę, a tym samym wszystkich zmiennokształtnych. Czy im się to uda? Kto kazał Rozpruwaczą zniszczyć zmiennokształtnych i dlaczego?

Kate znajdzie się w wielkim niebezpieczeństwie, uczestnicząc w Rozgrywkach, bowiem Hugh d'Ambray sierżant jej ojca, dowie się o jej istnieniu. Ale więcej wam nie zdradzę, musicie sami przeczytać i się przekonać co wydarzy się w tej części przygód Kate Daniels.

Czytając stronę po stronie, upajałam się książką jak alkoholik wódką. Nie mogłam się od niej oderwać, a tępo i zwroty akcji trzymały w bardzo dużym napięciu. Do tego świetne zakończenie książki, (którego nie mogę wam zdradzić) daje mi nadzieje na... Ale to sami musicie się przekonać na co. Przygoda Kate Daniels z każdą kolejną książką zaskakują swoimi przygodami, które są nieprzewidywalne i świetnie opisane. jedyne co może męczyć czytelnika to często pojawiające się obszerne opisy sytuacji, miejsc, osób, itp. Niestety dość często potrafią się powtarzać. Ale przy tak dobrej książce jest to mały szczegół. Na prawdę zachęcam wszystkich do przeczytania tej książki.


Moja ocena 10/10
tytuł oryginału: Magic Strikes
seria/cykl wydawniczy: Kate Daniels tom 3
wydawnictwo: Fabryka Słów
data wydania: 6 sierpnia 2010
liczba stron: 432

Film Dary Anioła: Miasto Kości



W końcu udało mi się obejżeć ekranizację, jednej z moich ulubionych książek i szczerze nie mogłam zostawić tego bez podzielenia się z wami moimi spostrzeżeniami.

Do tej pory nie zajmowałam się recenzjami filmów ale, że film powstał na podstawie ksiązki zdecydowałam się na napisanie tej recenzji. Nie będę opisywać fabuły, bo wszyscy co czytali książkę dobrze ją znają.

Film sam w sobie jest świetny ale...

Zawsze uważałam, że większość książek jest lepszych od ekranizacji, a w tym szczególnym przypadku, szczerze się zastanawiam kto w ogóle zaakceptował ten scenariusz. Ja rozumiem, że film zawsze różni się szczegółami od tego co jest napisane w książce, ale tu było tego za dużo i zbyt ważne rzeczy zostały pozmieniane, na co nie można przymknąć oka.

Co dla mnie było nie dopuszczalne?

Np.: 1. Scena gdzie Valentain mówi, że jest on jego synem i ma blokadę w głowie -  a przecież wszyscy dobrze wiemy, że Jace miał bardzo silną więź z ojcem.

2. Fakt, że Clary na koniec filmu jest dalej w posiadaniu kielicha - nie przypominam sobie takiego momentu w książce, żeby tak było, a wręcz jestem przekonana, że Valentain go miał.

3. W pewnych momentach miałam wrażenie, że matka Clary zaraz się obudzi.

4. Fakt dla którego Simon znalazł się wśród wampirów, został tak okrutnie zmieniony, że film zaczął mnie denerwować bo cała akcja toczyła się tylko wokół tego, że wszyscy chcieli zdobyć kielich (czego sobie również nie przypominam). No i fakt, że to wampir ugryzł Simona, a nie Simon w postaci szczura ugryzł wampira, jeszcze można było przełknąć, ale resztę "niedociągnięć" nie dało się znieść.

Oczywiście są także sceny gdzie są bardzo dobrze napisane i tak można było sobie wyobrażać je czytając książkę.

Np.: 1. Scena pocałunku Jace i Clary - to po prostu trzeba zobaczyć .

2. Scena pod drzwiami, gdzie Simon przyłapuje ich w intymnej sytuacji i ta złość Jace jest naprawdę świetnie zagrana.

3. No i nie można zapomnieć o scenie w Pandemonium, Gdy Jace zabija demona na oczach Clary. - Jest to scena delikatnie zmieniona ale w ten pozytywny sposób.

Niestety tych dobrych rzeczy w filmie było zbyt mało. Dla tych co czytali książkę, film jest porażką, ale dla tych co  nie czytali, mogą być zafascynowani całym filmem.

A wy co sądzicie o tym filmie?

Ilona Andrews - Magia Parzy


Po przeczytaniu pierwszej części przygód Kate Daniels, która okazała się być świetną książką, zabrałam się za drugi tom i oczywiście, według moich oczekiwań, nie zawiodłam się.

Kate zostaje łącznikiem między Gildią, a Zakonem. Odziedziczyła biuro po swoim opiekunie Gregu i mieszka w jego mieszkaniu w Atlancie. Magia zaczyna wariować i zbliża się rozbłysk. Dziwne istoty pojawiają się na ulicach Atlanty. Gdy Kate zacznie szukać tajemniczego kusznika, który ukradł mapy Gromady, natrafi na dziewczynkę, szukającą swojej matki. Matka dziewczynki należała do zgromadzenia czarownic, czczącego pewną boginię... Kate bierze dziewczynkę do domu i obiecuje jej, że znajdzie jej matkę. Rano w domu zostają zaatakowane przez dziwne nieumarłe istoty, które chcą porwać dziewczynkę. Kate musi dowiedzieć się w co wplątała się matka dziewczynki i czego chcą od jej córki. Nie udolność czarownic lub działanie z premedytacją, doprowadziło do fatalnych skutków dla Atlanty, bowiem może zostać zniszczona, a mieszkańcy zabici. Czy Kate i Gromadzie uda się dowiedzieć kim jest przystojny kusznik i czego chce od niej i Gromady? Czy uda im się powstrzymać złe istoty, które chcą przejąć władze w Atlancie?

Lektura trzyma w napięciu do samego końca i tak samo zaskakuje nagłymi zwrotami akcji i sojuszami. Choć sam opis walki na koniec książki był ubogi to i tak nie mogłam oderwać się od niej. W niektórych momentach nie mogłam powstrzymać się od śmiechu, a w niektórych momentach napięcie i powaga sytuacji była nie do zniesienia, nie mówiąc już o tym, że w pewnym momencie podeszły mi łzy do oczu. W pełni wciągnęłam się w świat Kate, przeżywając wszystko razem z nią. Ta książka jest tak zaskakująca, że już nie mogę doczekać się, kiedy sięgnę po kolejny tom przygód, młodej najemniczki. A najbardziej ciekawi mnie, tak jak pewnie wszystkich, którzy przeczytali książkę czy między Kate, a Curranem narodzi się jakieś uczucie czy jednak Kate pozostanie niewzruszona i będzie wolała być samotna.



seria/cykl wydawniczy: Kate Daniels tom 2
wydawnictwo: Fabryka Słów
data wydania: 19 marca 2010
liczba stron: 456

Podsumowanie miesiąca październik

Przeczytane książki - 8
Napisane recenzje - 4
Liczba obserwatorów - 7
Liczba polubień na facebook'u - 7
Wyświetleń bloga - 190

~Mystic

środa, 30 października 2013

Zmiany

Kochani, jak wam się podoba nowy szablon?
Może macie jakieś propozycje zmian?
Czekam na komentarze:)

środa, 23 października 2013

E. L. James "Pięćdziesiąt twarzy Greya"




Tytuł: Pięćdziesiąt twarzy Greya.
Oryginalny tytuł: Fifty Shades of Grey.
Autorka: E. L. James.
Cykl wydania: Pięćdziesiąt odcieni Tom1.
Wydawnictwo: Sonia Draga.
Data wydania: 20.06.2011 rok.
Ilość rozdziałów: 26.
Liczba stron: 606.
Ocena: 10/10.



    Studentka na ostatnim roku literatury idzie w zastępstwie koleżanki przeprowadzić wywiad dla gazety studenckiej z zamożnym Christianem Greyem. Już po pierwszym spotkaniu Anastasię Steele przystojny biznesmen onieśmiela a zarazem fascynuje. Jednak nie tylko to niepokoi Anę ponieważ w powietrzu unosi się coś jeszcze z wyjątkiem tlenu... Z westchnieniem Anastasia postanawia zapomnieć o intrygującym, przystojnym Panu Greyu. Niestety wbrew jej woli myśli biegną wokół jego osoby. Następnego dnia spotyka przystojniaka w sklepie, w którym dziewczyna dorywczo pracuje. W tedy Christian proponuje następne spotkanie.
Młoda i niewinna Anastasia powoli odkrywa oblicze Pana Greya. Czy jego obsesyjna chęć sprawowania nad wszystkim kontroli nie odstraszy studentki? Biznesmen również pragnie ją mieć na własnych dość niezwykłych warunkach. Czy Ana podpisze dość dziwną umowę, która napawa ją strachem, fascynuje oraz podnieca? Jej wewnętrzna bogini usilnie chce być blisko tajemniczego i skrytego Chrisiatna. Czy uda jej się odgadnąć sekret z przeszłości pociągającego Pana Greya?


     Autorka starannie opisała w książce erotyczne chwile głównych bohaterów. Doznania jak i rozmyślania Anastasi są jasno sprecyzowane, a książkę łatwo oraz przyjemnie się czyta. E. L. James postarała się aby uśmiech nie schodził z twarzy czytelnikom.
Książka ta tak mnie pochłonęła, że każda moja sytuacja w otoczeniu strasznie dopasowuje się do Greya, a on sam nie znika z mojej głowy.
Polecam ją starszym nastolatkom ponieważ książka posiada bardzo, ale to bardzo dużo wątków seksualnych.
Choć na samym początku byłam negatywnie do niej nastawiona, cieszę się, że się na nią skusiłam. Dzięki niej wiem, że nie powinnam z góry oceniać książek.


~ Fallen

Kendare Blake "Anna we Krwi"



Tytuł: Anna we Krwi.
Oryginalny tytuł: Anna Dressed In Blood.
Autorka: Kendare Blake.
Cykl wydania: Anna we Krwi Tom1.
Wydawnictwo: Proszyński i S-ka.
Data wydania: 2011 rok.
Ilość rozdziałów: 23 + epilog.
Liczba stron: 319.
Ocena: 10/10.




Cas Lowood odziedziczył po ojcu niezwykły zawód: zabija umarłych.
Ojciec chłopaka zostaje w makabryczny sposób zamordowany przez ducha, którego sam miał uśmiercić. Teraz Cas, uzbrojony w tajemniczy i śmiercionośny sztylet athame, podróżuje po całym kraju ze swoją matką - czarownicą i potrafiącym wyczuć obecność zjaw kotem. Razem śledzą lokalne legendy, próbując wyplenić co bardziej niebezpieczne upiory ze świata - nie dopuszczając jednocześnie do siebie nieprzyjemnych myśli o sprawach typu przyszłości czy przyjaźni.
Gdy przybywają do kolejnego miasta w poszukiwaniu ducha zwanego przez mieszkańców Anną we Krwi, Cas nie spodziewa się niczego odbiegającego od normy: chce zjawę wyśledzić, zdybać, zabić. Zamiast tego spotyka obłożoną klątwą dziewczynę, istotę, z jaką nigdy przedtem się jeszcze nie mierzył. Zjawa wciąż nosi sukienkę, którą włożyła w dzień swego morderstwa w 1958 roku: dawniej śnieżnobiałą, teraz czerwoną, ociekającą krwią. Po śmierci Anna zabijała wszystkich, którzy odważyli się się postawić nogę w opuszczonym domu, gdzie sama się wychowała.
Z jakiegoś jednak powodu Casa postanawia oszczędzić...
  


Autorka opowiada nam o chłopaku, który poluje na duchy. Przejął fuchę po zmarłym ojcu. Jednak nastolatek trafia na bardzo wyjątkową zjawę - Annę.
Kiedy Cas trafia n imprezę przy wodospadach, razem z Carmel, Mikem, Willem i Chasem jadą nad wzgórze, gdzie zamieszkuje duch. Przed domem łowcę, uderza w głowę deską Mike, po czym wpychają chłopaka do wnętrza domu. Tam Cassio pierwszy raz spotyka Annę, lecz zjawa go nie zabija jak wszystkich ludzi, którzy weszli do środka. Jednak bez ofiar się nie obeszło, zjawa wciąga przez okno Mikea i rozrywa go na dwie części.
Tezeusza wyciąga Thomas - telepatą. Jednak następnej nocy Cas idzie do domu na wzgórzu. Dziewczyna tak jak wcześniej, nie zabija chłopaka. Anna pokazuje mu swoją jasną stronę: bez czarnych żył i oczu, wijących się włosów oraz sukienki całej we krwi.
Wszyscy w mieście zapominają o zniknięciu Mikea, a jego przyjaciel - Will obwinia o wszystko łowcę, żywi do niego nienawiść. Jednak kiedy Carmel i Will dowiadują się kim jest Cassio, postanawiają mu pomóc w zabiciu Anny. Podczas zaklęcia w domu zjawy dowiadują się prawdy. Wiedzą kto zabił Annę i rzucił na nią klątwę. Jednakże łowca nie zabija osłabionej zjawy. Chłopak czuł się przy niej inaczej, nie może opisać tego uczucia.
W tedy Will porywa mu athame i rani Annę. Tezeusz stara się odzyskać swój rodzinny nóż, jednak bez skutku.
Kiedy razem z Thomasem i Carmel opracowują plan odebrania athame, Cas razem z telepatą włamują się do domu Willa, tam odkrywają okropną rzecz. Will i Chace nie żyją, ich ciała zostały zmasakrowane. Chłopak nie odzyskuje noża.
Następnego dnia Cas mówi mamie o całej sprawie, również mówi kim jest zabójca. To ta sama zjawa, która dziesięć lat temu zamordowała ojca chłopaka.
Matka łowcy chce jak najszybciej uciec z tego miejsca, kiedy pakuje ubrania syna, Tezeusz zauważa na łóżku athame, obaj dziwią się na obecność noża.
Słyszą jak klapa ze strychu się otwiera, a po nich schodzi duch. Cas stacza z nim małą walkę niestety chłopak zostaje przeklęty. Wraz ze wschodem umrze, chyba że zabije Annę.
Razem z przyjaciółmi łowca opracowywuje plan schwytania i osłabienia zabójcę ojca chłopaka. Niestety ich plan lekko się komplikuje, Cas zostaje mocno poturbowany i nie jest w stanie zabić ducha, w tedy poświęca się Anna. W podłodze swego domu otwiera jakieś przejście przez, które przeciąga siebie i ducha.


Książkę tą przyjemnie mi się czytało. Były opisane w niej makabryczne momenty, które przyprawiały mnie o ciarki na plecach.
Jednak pod koniec zaskoczył i ucieszył mnie wątek pocałunku Casa z Anną. Przykro mi się zrobiło kiedy zjawa odeszła. Biedny Tezeusz. Spodobała mi się jego postać. Szczegółowo opisane są jego uczucia i myśli.
Książkę polecam. Naprawdę jest godna przeczytania.

Następnymi książkami jakie będę czytała są: "Pięćdziesiąt twarzy Greya" i "Córka burzy".

~ Fallen